Cum mi-am luat țeapă pe Airbnb

Poveste cu final fericit!
Aceasta este o postare lungă, de învățătură de minte pentru cine are nevoie 🙂

Am vrut să îi fac și eu o surpriză soțului (și îi fac) și să iau o cazare frumoasă, aleasă, pe Airbnb, pentru că am rămas eu cu ideea romantică cum că acolo casele sunt mai cu moț, mai speciale, sunt alea care nu sunt pe piața largă. Sau nu sunt deloc, în cazul meu :))

Așa că pe o competiție de-a lui am băgat mare și am rezolvat o mulțime. Printre care și cazare. Nu era prima dată când foloseam platforma, așa că nici prin cap nu mi-a trecut că trebuie să fac pe detectiva lu’ pește, în loc să mă uit bine la numărul de paturi, numărul de băi, numărul de mașini de spălat vase și rufe, ceea ce am făcut.

Am plătit frumos (aș fi putut plăti cu 250 de EURO în plus și să am free cancelation până cu 24 de ore înainte, dar cum sunt o femeie cât se poate de serioasă am zis să nu arunc cu banii de la geam) și mi-am văzut de viață.


În aceeași zi îmi scrie gazda, „Margaret”, că abia v-aștept.
Îi răspund frumos că abia aștept și eu.


A doua zi îmi scrie „Margaret” că totuși câți suntem (deși se vedea foarte bine din datele predate) și dacă venim cu business sau cu distracție. Ana Ana vine cel mai mult cu business îmi venea să îi spun, dar m-am abținut și am răspuns politicos.

Ei, în a treia zi, „Margaret” a dat maxim cu mucii în fasole. Pentru că a început un șir lung de întrebări tâmpite, care mi-au aprins toate beculețele din pomul de Crăciun. Conversația SF a culminat cu „să rezervi tu, honey, (eu adică) toată luna, no strings and costs attached că pur și simplu mă hărțuiește un client pe care nu îl vreau în casă.

Du-te tu, fată, „Margaret”! Sau băiete. Ca râia stă clientul ăla pe piciorul tău, nu?

Și atunci am sunat-o pe Draga de C., care e super gazdă pe Airbnb și am întrebat-o dacă e normal așa ceva.
NU, firește că NU! E scam!


Am sunat la call center-ul lor (între timp îmi făcusem print screen-uri cu toată conversația, nu care cumva să șteargă „Margaret” ceva) și le-am explicat tot.
Inițial au zis că Sure, no problem, rezolvăm repede și bine, do not worry! Te sunăm în 15 minute.

Da… M-au sunat în 30 de minute ca să îmi spună că fie conving eu gazda frauduloasă să dea cancel (HA HA HA – you are SO funny!), fie dau eu cancel și pierd toți banii.
Ba pe-a mamei voastre!!! Și până aici și habar nu aveți, mămică, cu cine v-ați pus! Că un ban al meu furat nu a rămas vreodată nerecuperat. PICĂTURĂ CHINEZEASCĂ sunt!

Am avut un melt down atunci, pe loc, și cum soțul mă întreba ce e ce e ce e am decis să îi spun o mică parte din poveste.
– Iubitu’, fii atent, fii foarte atent la ce detalii îți dau și dă-mi cel mai bun sfat!

*** *** ***

– Pune pe Google Street View adresa și o să vezi că fie nu e nimic, fie e altceva!

BOOOM! Mânca-l-aș eu de frumos și deștept și bogat!

Și așa a fost. „Margaret”, cu o intelingență sclipitoare și cu bun gust, ce-i drept, a pus o poză cu view-ul din dormitor, dintr-un complex de zgârie nori, cu o pădure în mijloc.

Adresa, din decembrie 2021, era dintr-un parc de rulote. Băi, băiatule! Știi cum cresc zgârie norii și pădurile la ăștia în țară!!!

Am scris la Airbnb înapoi să le spun că nu există apartamentul. Ei nu și nu, că poate că mă simt eu ofensată de conversația cu gazda, dar nu există temei ca ei să de cancel sau să îmi dea refund.
OK… Văd că nu înțelegeți! EU am plătit pentru o rezervare pentru o proprietate CARE NU EXISTĂ. Banii mei sunt la voi. Ăsta este un furt și îl intermediați și eu anunț poliția. Aceasta nu este o amenințare. Aceasta este o informare.

Zgârie norii ca zgârie norii, dar poliția lor, dUAmne! Jos pălăria! La și 17.48 le-am scris. La 17.53 mi-au răspuns. Și la noi e la fel 🙂

Luni am sunat și la banca mea și i-am pus în temă, am depus plângere pentru fraudă. Am luat-o metodic, pe toate fronturile.

După ce le-am trimis încă o dată print screen-uri cu super bedroom view-ul și case dintre rulote, Airbnb s-a mișcat și mi-a procesat full refund-ul și mi-a dat și un voucher de 20%, la care avem dreptul CU TOȚII dacă trecem prin asta, să știți, da?

Recapitulând. DACĂ o să mai fac vreodată vreo rezervare pe Airbnb o să fac așa:

  • Scriu MAI ÎNTÂI gazdei. Să văd dacă e normală la cap și dacă chiar are o casă. APOI fac plata.
  • Mă uit să fie verificată de Airbnb. A mea nu era, pentru că avea, ce să vezi, doar câteva zile de șopârle. Pe telefon nu se vedea că e de câteva zile pe site, se vedea doar că e de anul ăsta.
  • Mă uit să aibă review-uri. De care or fi ele, dar să le aibă.
  • Mă uit să fie super host. Dacă e super host e o certitudine că o să ai o experiență foarte bună la cazare.
  • Mă uit să pot da FREE cancel, chiar și cu 24 de ore înainte. Ce a setat „Margaret” e super dubios și aveam să aflu pe pielea mea.

DACĂ totuși dați peste o „Margaret” să știți că sunteți acoperiți, bine? Să nu vă pună mama naiba să apăsați butonul de cancel și sunteți acoperiți. (Și treceți musai orice PRIN PLATFORMĂ – mesaje, plăți, orice.)

Adică… Dacă ajungeți la cuca măcăii și there is no fucking house, sunați în secunda 2 la Airbnb și anunțați.
SUNT OBLIGAȚI să vă dea full refund, 20% din sumă voucher și o noapte la hotel. Bine, nu la presidential suite la Burj Khalifa, dar sunt obligați să asigure, într-o marjă, cazare decentă pentru o noapte.

Și cam atât… Să ne fie cu folos și cu prevenție, fără timp și nervi consumați!

„Margaret”, have you heard of karma, honey? (A fost zburat/ă de pe platformă între timp, firește.)

Cu iubire, Maria Jeanne D’Arc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.